Paddock Paradise Liberty

Pensionstal met Zorg

Luchtweg problemen


Acute luchtweginfectie


Wanneer een ziekteverwekker (in eerste instantie vaak virale infecties) voor ontsteking van de luchtwegen zorgt, spreekt men van een luchtweginfectie. De problemen ten gevolge van zo’n infectie kunnen snel ontstaan, afhankelijk van de uitgebreidheid van de aandoening kan een paard (erg) benauwd worden.


Verschijnselen bij een acute luchtweginfectie

  • Sloom en lusteloos
  • Koorts tot (hoge) koorts
  • Hoesten/neusuitvloeiing
  • Benauwdheid


Een infectie veroorzaakt gemakkelijk een beschadiging van de trilhaarcellen in de luchtwegen. Hierdoor wordt er minder slijm afgevoerd dan noodzakelijk is. Het slijm en vuil dat achterblijft in de longen vormt (naast irritatie en hoest) een prima leefomgeving voor bacteriën. De kans dat zo’n bacterie voor een secondaire infectie zorgt, wordt dus groter naarmate het paard langer kampt met een ontsteking van de luchtwegen. Daarnaast verkeert de afweer van deluchtwegen in een verhoogde stand van paraatheid; het is mogelijk dat ze gaan reageren op anderszins normale (stof)deeltjes, je paard kan dan een (stof)allergie ontwikkelen. Raadpleeg dus tijdig de dierenarts.Paarden kunnen net als mensen last krijgen van COPD oftewel dampigheid.


COPD is een chronische ziekte die vrij regelmatig voorkomt bij paarden, het is een vernauwing van de voorste luchtwegen of de bronchiën. In de meeste gevallen ontstaat deze luchtwegaandoening door een allergische reactie op bijvoorbeeld het stof in de stalbedekkingCOPD, Longemfyseem, dampig


Wanneer een paard chronische luchtwegproblemen heeft, kan dit leiden tot ernstige problemen zoals beschadiging van de longblaasjes en de aanmaak van stug (litteken) longweefsel.


De longblaasjes zuigenzich bij een ademhaling vol met lucht, maar het uitstromen wordt bemoeilijkt door het slijm, spiervernauwing en littekenvorming die de longbuisjes blokkeren. Er komt dus meer lucht binnen dan er weer uitstroomt. Doordat er bij iedere ademhaling meer lucht in het blaasje komt dan er uit gaat, kan het longblaasje overvol raken en zelfs knappen. Dit is onherstelbaar. De geknapte longblaasjes zorgen er voor dat de long niet meer optimaal kan functioneren. Dit heet longemfyseem.Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is een verzamelnaam van verschillende chronische aandoeningen waarbij de elasticiteit van het longweefsel is afgenomen. Normaal gesproken kost het een paard weinig moeite om in- en uit te ademen, het is een heel efficiënt proces. Maar in dit geval kost het uitademen extra inspanning van het paardenlichaam omdat de longen niet meer elastisch samenvallen. Het lichaam helpt ´bewust´ mee om de lucht weer naar buiten te krijgen.


Dampigheid veroorzaakt een verslechtering van de conditie en minder uithoudingsvermogen. Het paard kan zo bij inspanning moeilijker ademhalen en krijgt het eerder benauwd. Bij plotselinge of heftige inspanning en in een later stadium ook in rust kan het paard schokkerig gaan ademhalen. De schade die past bij longemfyseem is onherstelbaar en een paard kan dus blijvend benauwdworden door deze problemen.


Het is dus van groot belang dat er bij luchtwegproblemen in een vroeg stadium een dierenarts wordt geraadpleegd!


Samengevat:

Hoest je paard of pony?Doe de controles en bel de dierenarts!

Na diagnose: behandel het acute probleem en zoek naar de oorzaak.

Neem, zo mogelijk, triggers weg en/of geef medicatie om de reactie in de luchtwegen te voorkomen.

Regelmatig enten tegen Equine Influenza (ook mensen met COPD krijgen de “griepprik”)

Zorg dat je Nood-medicatie in huis hebt. (in overleg met dierenarts)

Dampigheid is een vervelende aandoening die helaas niet meer te genezen is, maar met aangepast management en medicatie, is toch een comfortabel leven mogelijk.Ervaringen delen: bel gerust!

Openingstijden

Maandag - Zondag
09:00 - 22:00

PP Liberty

Moostdijk 13

5813AV  Ysselsteyn (Li)

GSM: 06-24644459

  info@ppliberty.nl